Het is een feit dat ouderen meer betalen voor hun autoverzekering dan de gemiddelde eigenaar van een auto. Maar wist jij dat het verschil naarmate je ouder wordt, heel snel op kan lopen? Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 80-plussers in Nederland tot wel 50 procent meer betalen voor hun autoverzekering dan mensen van 65 jaar. Er zijn zelfs verzekeraars waar mensen die ouder dan 80 jaar zijn geen autoverzekering af kunnen sluiten. Wij doken dieper in de autoverzekeringen van 80-plussers en vertellen we je er hier meer over.

Verschillen in aanbod en premies

Het aantal verzekeraars waar je als 80-plusser een autoverzekering af kunt sluiten is dan ook een stuk lager dan voor bijvoorbeeld 65-jarigen. Waar iemand van 65 jaar nog bij 27 verzekeraars terecht kan, daar kan een 80-jarige voor het afsluiten van een autoverzekering kiezen uit slechts 15 verzekeraars. Waar het aantal verzekeraars terugloopt naarmate je ouder wordt, daar loopt de premie van de autoverzekering juist op. Zo betaalt iemand van 70 jaar gemiddeld al 25 procent meer premie dan een 65-jarige. Het verschil tussen de gemiddelde premie van iemand van 70 jaar en iemand van 75 jaar is zelfs nog groter. Het verschil in premie tussen 70 en 75-jarigen kan oplopen tot meer dan 50%. Al met al is het duidelijk dat de premie over het algemeen steeds verder oploopt wanneer je de leeftijdsgrens van 65 jaar bent gepasseerd.

Verklaring voor verschillen

De reden voor de verschillen in aanbod aan autoverzekeringen en de bijbehorende premie is natuurlijk niet lastig te raden. Ouderen vormen een zogeheten risicogroep wanneer het gaat om schade aan de auto. Behalve 65-plussers vormen ook mensen onder de 25 jaar zo’n risicogroep. Cijfers onderschrijven het feit dat ouderen een risicogroep vormen in het verkeer. 80-plussers maken namelijk gemiddeld 31 ongelukken per miljoen gereden kilometers. Dit aantal is enorm hoog vergeleken met andere leeftijdsgroepen. Neem bijvoorbeeld de leeftijdsgroep tussen de 61 en 65 jaar die slechts 4,2 ongelukken maken per miljoen gereden kilometers.