Het wordt steeds duurder om een auto te hebben. De brandstofprijzen blijven maar stijgen, en ook de premies voor een WA-verzekeringen worden hoger en hoger. Uit een recente analyse blijkt dat de premies gemiddeld minimaal 18 procent stegen. In de grote steden liep het echter helemaal de spuigaten uit. In Rotterdam betaal je vandaag de dag 37 procent meer voor een basisverzekering dan 2 jaar geleden. Ook in andere grote steden was deze trend duidelijk zichtbaar.

Verschillen zijn groot

Er werd alleen gekeken naar de kosten van een WA-autoverzekering, oftewel de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Dit is de minimale verzekering die je van de Nederlandse staat moet hebben. Met deze verzekering ben jij verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt. Zonder zo’n verzekering mag je de weg niet op met je auto. In Rotterdam is de jaarlijkse premie het hoogst. Je betaalt gemiddeld 943 euro per jaar voor de basisverzekering. Amsterdam steeg met 35 procent ten opzichte van twee jaar, en daar betaal je 839 euro per jaar. Tilburg steeg ietsje harder met 37 procent, wat neerkomt op 768 euro per jaar. Opvallend is dat de verzekeringen voor de Volkswagen Polo en de Opel Corsa het hardst stegen. Respectievelijk met 38 en 36 procent.

Redenen van de stijging

De stijging van de kosten van de verzekering komt zowel door een stijging van het aantal schades dat wordt gemeld, als door de steeds hoger wordende kosten per schade.

Er is een andere factor die in de toekomst waarschijnlijk voor een nog hogere verzekeringspremie gaat zorgen. Dat is de affectiewet. Deze wet gaat 1 januari 2019 in. Het gevolg van deze wet is dat de naasten van mensen die bij slachtoffer zijn geworden van een verkeersongeval smartengeld kunnen eisen. Dit geldt voor zowel letselschade als bij dodelijke ongelukken. Doordat dit verzekeraars waarschijnlijk veel geld gaat kosten, wordt dit doorberekend in de premie die jij maandelijks gaat betalen voor een basis WA-verzekering.

Wil je geld besparen op je Autoverzekering? Vergelijk hier je autoverzekering.