Niet alleen risicogroepen zoals ouderen en jongeren onder de 25 jaar betalen een hogere premie voor hun autoverzekeringen. Ook inwoners van steden betalen vaak tot wel twee keer zoveel premie voor hun autoverzekering. Inwoners van grote steden in de Randstad zijn gemiddeld verreweg het duurst uit wat betreft autoverzekeringen. Onderzoeken hebben aangetoond dat inwoners van dorpen in provincies als Groningen, Friesland en Limburg, zomaar de helft van de premie van inwoners van steden in de Randstad kunnen betalen. Maar ook inwoners van kleinere steden betalen vaak veel meer premie dan de mensen in de grote steden. Waar komen deze verschillen in premie nou precies vandaan?

Verschil in risico

De premie van een autoverzekering is gebaseerd op het risico dat de verzekerde loopt op schade. Verzekeraars schatten het risico op schade in de grote steden een stuk hoger dan in kleinere plaatsen. Dit verhoogde risico zit hem niet alleen in een grotere kans op ongelukken in grote steden in de Randstad. Ook het aantal auto-inbraken en diefstallen van auto’s is in grote steden een stuk groter. Wanneer je een verhuizing aan de autoverzekeraar doorgeeft zal je merken dat je premie aangepast wordt. Deze verandering gebeurt op basis van de postcodegebieden. Als je van een grote stad naar een kleinere plaats verhuist, zal je premie in de meeste gevallen flink omlaag worden gebracht. Andersom zal je premie verhoogd worden wanneer je naar een grote stad verhuist. Het verzwijgen van een verhuizing voor de verzekeraar is hierdoor een vorm van fraude en is strafbaar. Verhuizingen kun je in de meeste gevallen zowel online als via de telefoon aan de verzekeraar doorgeven.

Verschillen in premie

De verschillen in premie van de autoverzekering kunnen oplopen tot een behoorlijk bedrag per maand. Zo betalen inwoners van steden als Utrecht en Rotterdam voor auto’s met een gewicht tussen de 900 en 1100 kilo ruim 30 euro meer dan inwoners van dorpen als Zuidhorn en Valthermond. Voor auto’s die tussen de 1100 en 1200 kilo wegen zijn de verschillen in premie zelfs meer dan 60 euro per maand.